sreda, 21. maj 2014

Sadne košarice

Sadne košarice - pecivo, ki ga naredim za kakšen rojstni dan ali kakšen drug pomemben dogodek.




Recept je povzet iz knjige Sladke dobrote Andreja Goljata in prirejen po lastnem okusu:

Testo

250 g moke
100 g sladkorja v prahu
120 g masla
2 rumenjaka
limonina lupinica

Iz vseh sestavin zgnetemo testo in ga pustimo počivati. Sama potem oblikujem testo v debelo klobaso in jo razrežem na enake kolobarje (lahko jih tudi tehtate). Vsakega posebej vdelam v modelček. Pečemo pri 180 °C približno 10 minut oziroma do zlato-rjave barve.

Pečene košarice vzamemo iz modelčkov in jih ohladimo.










Glazura (preden nabrizgamo s kremo in za premaz, ko že dodamo sadje)

marelična marmelada (gladka, brez sadja) za aprikotiranje*


Marelično marmelado segrejemo do vretja, pri čemer se mora fino peniti, da doseže pravo temperaturo in konsistenco, saj le tako tvori čvrst želejast premaz, ko jo premažemo prek košaric.



 

*Aprikotiranje
Lesk prevleke ni odvisen samo od finosti sladkornih kristalov, ampak tudi od zadostne vlage. Med prevleko in pecivom se izmenjuje vlaga. Če glazura odpušča vodo, postane razpokana in drobljiva. Izmenjavi vlage se izognemo z apri kotira njem (premazovanjem z marelično marmelado). Marmelado kuhamo na 105°C do 70 % suhe snovi. Vročo marmelado
tanko nanašamo s čopičem na toplo pecivo. 


Med ohlajanjem se strdi in tvori zaščitni sloj - gel. 

Aprikotura ščiti glazuro pred sušenjem, preprečuje pokanje in tvorbo Iis na površini, izboljša oprijemanje glazure na pecivo, pecivo ne postane mehurjasto. Kombinacija sadno-kislega okusa marmelade in sladke glazure zaokroži aromo peciva, nežna barva pa prispeva k njegovi privlačnosti. Pri pecivu z drobljivo strukturo daje aprikotura podlago, ki omogoča glaziranje brez napak.

(Iz knjige M. Hrovat: Osnove tehnologij slaščičarstva, Ljubljana: TZS, 2001)

Krema

Za kremo uporabim bavarsko kremo, enako, kot jo naredim za torto 'piškotek'

3 + 0,5 dl mleka

1/2 vanlijinega stroka
3 rumenjaki
85 g sladkorja
30 g pudinga z okusom vanilije
10 g škroba (gustin)
20 g masla
3 dl sladke smetane
3 lističi želatine

3 dl mleka z izdolbenim vanilijinim strokom damo v kozico in zavremo. Odstavimo. Medtem rumenjake s sladkorjem penasto zmešamo, da lepo narastejo. Dodamo vanilijev puding in škrob ter toliko mleka (od 0,5 dl), da lahko lepo razmešamo in ni grudic. Prilijemo zavreto in precejeno mleko z vanilijinimi semeni in vse skupaj prestavimo v večjo kozico in med stalnim mešanjem segrevamo, dokler ne začne vreti in mešamo približno 3 minute, da se puding in škrob skuhata, zmes pa postane bolj "tekoča". Ohladimo. Ohlajeni primešamo maslo. Želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne, jo ožamemo in stopimo (lahko v lončku na štedilniku ali pa za 10 do 15 sekund v mikrovalovni pečici) ter jo primešamo stepeni sladki smetani. Smetano nato zamešamo v kremo.

Kremo nadevamo v vrečko za okraševanje, jaz vzamem zvezdasti nastavek za brizganje. Na ohlajene košarice, premazane z marelično marmelado, nabrizgamo kremo in na kremo položimo sadje.







Z marmelado še enkrat premažemo košarice po vrhu, s čimer dobimo lep sijaj pa še sadje ne postane rjavo.






Najbolje jih je takoj pojesti, sicer jih je pa priporočljivo hraniti v hladilniku, da se piškotno dno ne napije preveč, saj se v nasprotnem primeru zelo drobijo.

Naj jih čim prej zmanjka!

Ni komentarjev:

Objavite komentar