četrtek, 13. avgust 2015

Spanakopita - grška pita s špinačo in feta sirom

Zdaj sem pa res že do vrh glave nadležna, ampak letos poleti vročina ne popušča. Ob tem je izvirnost za pripravo jedi še toliko bolj pomembna ali pa le bolj pride do izraza. Ker že celo poletje prav diši po morju, je tokratna jed menda tipično grška - spanakopita.



Ker obožujem hrano in mi tudi pripravljanje jedi predstavlja svojevrsten užitek, sem se tokrat lotila malo bolj dolgotrajne verzije spanakopite - v obliki malo večjih grižljajčkov.

Za pripravo potrebujemo:
400 - 500 g špinače
200 g feta sira
150 g naribanega parmezana
4 jajca
muškatni oreh
sol
začimbe za tzatziki (česen, koper, beli poper, meta)
1 zavitek vlečenega testa
100 g stopljenega masla

Špinačo ali blitvo očistimo, če vzamete že prej blanširano, jo samo razrežite po dolgem in počez ter ožemite. Svežo dajte v ponev, jo na malo olja podušite, da ovene in da spusti vodo, nato jo dobro ožemite, da je precej suha. Feto narežemo na majhne kockice, primešamo k špinači, dodamo še parmezan, začimbe in razžvrkljana jajca. Zmešamo v enotno zmes.


Vlečeno testo mi zaenkrat še vedno najbolj odgovarja tisto, ki je zelo tanko in dobiš veliko listov. Prerežemo ga po daljši stranici na polovico in po krajši na četrtine. Na list položimo nadev in ga zavijemo v trikotnik ter zložimo na pekač.


Pečico ogrejemo na 200 °C, trikotnike premažemo z maslom in pečemo približno 20 minut, da so lepo zapečeni. Pečene in malo ohlajene poberemo na papirnate brisače, da se vpije odvečno maslo.

Ponudimo tople oziroma ohlajene do sobne temerature, odlične so same po sebi, zraven pa se super poda tzatziki in kozarec belega vina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar